Sommartid

image140


Kom ihåg att ställa fram klockan en timme inatt förresten! Vi går äntligen mot ljusare tider! :)


"till sommaren ska utemöblerna fram och till vinterna ska de tillbaka" - Min lilla komihåg ramsa. Håll till godo!

Varför gör vi då detta? Jo, för att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren. I Sverige infördes sommartiden i landet först år 1980. Från och med 1996 fick hela EU gemensam sommartid: den börjar från och med detta år sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

Fördelen med sommartid är att det blir ljusare på kvällarna. Det känns trevligare, och mindre energi till belysning går åt. Morgonen blir mörkare men på sommaren gör det inget, solen är oftast ändå uppe före klockan 6. Sommartid anses öka den ekonomiska verksamheten i ett land, inte minst i detaljhandeln och restaurangbranschen. Eftersom folk ofta vill komma hem före mörkrets inbrott..

Det finns en del nackdelar, men den vanligaste är nog ändå att den biologiska klockan inte ställs om på kommando, och under de första dygnen på sommartiden kommer man att vara morgontrött och mindre effektiv i arbetet; på kvällen har man svårt att somna och blir ännu mindre utsövd påföljande dag. Vid höstomställningen uppstår liknande problem: man vaknar för tidigt på morgonen och blir kvällstrött. De flesta människor behöver tre-fem dygn för att ställa om sin biologiska klocka.

Källa : Wikipedia - sommartid

Kommentarer
Postat av: Lina

heej. Allt bra med er? kramar

2008-04-01 @ 19:42:08
Postat av: Klara

Grym blogg du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

2011-05-07 @ 16:58:26
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0